Україна та Велика Британія уклали угоду щодо розвитку оборонних спроможностей, яка передбачає постачання, ремонт і виробництво зброї.

Про це повідомили у Офісі президента.

Угоду підписали міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони Британії Джон Хілі за присутності президента Володимира Зеленського та прем’єра Кіра Стармера. Документ передбачає створення українсько-британських проєктів у оборонній сфері, зокрема постачання, ремонт і часткове виробництво систем протиповітряної оборони, бронетехніки та боєприпасів.

Угода дозволяє британським постачальникам укладати кредитні договори та контракти з Україною на суму 2 млрд фунтів стерлінгів (понад 2,5 млрд доларів) з можливістю збільшення суми в майбутньому. Термін погашення кредиту становить 15 років.

За інформацією з Офісу президента, угода сприятиме забезпеченню Сил оборони України системами протиповітряної оборони та радіолокації до 2026 року, а також освоєнню часткового виробництва артилерійських стволів, запасних частин і компонентів до західної бронетехніки.

Рустем Умєров зазначив, що угода зменшить навантаження на державний бюджет і дозволить швидко отримати необхідне озброєння для захисту країни, насамперед у сфері протиповітряної оборони. Контроль за використанням коштів здійснюватиметься спільною комісією з представників обох урядів.

Україна та Британія підписали оборонну угоду на понад $2,5 млрд
Фото з сайту Президента України

 

 

Завантажити ще...