Україна ввела санкції проти російської нафтової компанії «Лукойл», заборонивши транзит її нафти до Центральної Європи, що може призвести до паливної кризи в Угорщині. У Будапешті побоюються дефіциту постачань, оскільки 70% імпорту нафти до країни припадає на Росію, а половина цього обсягу — на «Лукойл». Про це повідомляє «Фарватер.Схід» із посиланням на Politico.

В червні Україна ввела санкції проти «Лукойла», що призвело до заборони транзиту нафти цієї компанії через українську територію. Це рішення може створити важку ситуацію для Угорщини, яка значною мірою залежить від російської нафти. Експертка з питань Угорщини Ілона Гизінська з аналітичного центру Centre for Eastern Studies застерігає, що українські заходи можуть спричинити різке зростання цін на енергоносії та дефіцит електроенергії в Угорщині вже за кілька тижнів.

Європейський Союз ввів ембарго на імпорт російської нафти, що надходить морем, але виключив постачання по трубопроводах, таких як «Дружба», щоб дати країнам Центральної Європи час знайти альтернативні джерела. Однак Україна вирішила взяти ініціативу у свої руки, чекаючи понад два роки на більш жорсткі санкції від ЄС та G7.

Угорщина має діяти швидко, щоб знайти інші варіанти постачання нафти. Довготривале припинення постачань може змусити регіональні нафтопереробні компанії використовувати запаси і шукати дипломатичне рішення проблеми. Експерти вважають, що Будапешт може домовитися про збільшення імпорту з «Роснефтью», підвищити постачання з Хорватії через трубопровід «Адрія» або використати частину своїх стратегічних запасів, яких вистачить на 90 днів.

 

Завантажити ще...