Китайські компанії експортували високоточні деталі, що використовуються в російській зброї, білоруському оборонному підряднику навіть після того, як він потрапив під санкції, повідомляє «Фарватер.Схід» із посиланням на видання Nikkei.Asia.

Білоруська опозиційна група BelPol отримала з численних галузевих джерел контракти, записи про платежі та іншу інформацію про угоди між компаніями в Білорусі та Китаї. Згідно цих записів, 1 грудня 2023 року шеньчженьська компанія Green Cycle Energy отримала замовлення від білоруського оборонного холдингу «БелОМО» на 3 000 компонентів для лазерного модуля LAD-21T. Цей передовий модуль використовується для наведення бомб і ракет з лазерним наведенням. Оплата було здійснено в юанях. У платежі брала участь шанхайська філія російського державного банку ВТБ.

Міністерство фінансів США ввело санкції проти «БелОМО» 5 грудня минулого року за надання озброєнь російським військовим. Однак 16 лютого Green Cycle Energy і «БелОМО» підписали контракт на купівлю цих компонентів на суму ще 5,56 млн юанів (764 000 доларів за поточним курсом).

Документи, отриманих BelPol, містять свідчення про співпрацю інших китайських компаній з цим білоруським підрядником. Також документи містять натяки на тісну співпрацю між російськими та білоруськими оборонними підрядниками.

 

Завантажити ще...