В Україні затверджено Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року, яка сприятиме підвищенню фінансової обізнаності населення України. Ініціатор розроблення цього міжвідомчого стратегічного документа – Національний банк України.

“Необхідність ухвалення фінансових рішень в умовах невизначеності та швидких змін, сучасні складні фінансові продукти, стрімкий прогрес цифровізації фінансового ринку, зростання випадків шахрайства обумовлюють необхідність об’єднання зусиль багатьох сторін для розбудови екосистеми фінансової грамотності в Україні. Це дасть змогу не лише підвищити рівень фінансової грамотності, а й поглибити фінансову інклюзію населення України. Системна й злагоджена робота сприятиме посиленню фінансової стійкості українців, набуттю навичок ефективного управління особистими, родинними фінансами та фінансами бізнесу за будь-яких умов”, – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Реалізація нової Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2030 року передбачає розширення заходів з підвищення фінансової обізнаності та охоплення різноманітних цільових груп. У попередні роки основний акцент був зроблений на дітей та молодь, а також українців із найнижчим рівнем фінансової грамотності. Проте під час впровадження нової міжвідомчої стратегії значна увага буде приділятися підприємцям і дорослому населенню, включаючи ветеранів, внутрішньо переміщені особи та людей старшого віку.

За словами ініціаторів стратегії, це напрямок стане важливим для забезпечення інклюзивного підходу до розвитку фінансової грамотності в усіх верствах суспільства. Підвищення фінансової грамотності серед цих груп сприятиме зміцненню фінансової стійкості, покращенню управління особистими та бізнес-фінансами, а також сприятиме загальному економічному розвитку України.

 

Завантажити ще...