Спроби Угорщини та Словаччини залучити Євросоюз до суперечки з Україною через російську нафту провалилися. Європейська комісія загальмувала їх прохання закликати Київ зняти санкції з російської нафтової компанії «Лукойл», – пише Financial Times.Начало формы

Після того, як Україна заблокувала транзит російської нафти Лукойлу до Угорщини та Словаччини, Будапешт та Братислава спробували викликати Європейську комісію на консультації щодо торговельних угод з Україною. Проте комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс зазначив, що Брюсселу потрібно додатковий час для аналізу ситуації та збору доказів, що призвело до загальмування їхніх прохань.

На зустрічі торгових представників держав-членів ЄС підтримку Домбровскісу виразили представники 11 країн, відмовившись підтримувати Угорщину та Словаччину. Один із дипломатів заявив, що угоди з Україною містять положення про безпеку, які можуть забезпечити зрив постачання.

Відзначається, що Україна стверджує, що трубопроводом йде той самий обсяг нафти завдяки іншим російським компаніям. Російська нафта становить значну частку вхідних ресурсів словацького НПЗ, частину продукції з якої експортується назад до України та інших країн Центральної Європи.

На відміну від Угорщини, представники якої утрималися від коментарів, президент Словаччини Петер Пеллегріні підкреслив, що його країна змушена буде реагувати, якщо Україна не змінить свою позицію щодо «Лукойл», враховуючи важливість енергетичних постачань.

 

Завантажити ще...