Через значну руйнацію енергосистеми та обмеженість фінансових та часових ресурсів для відновлення, регулярні відключення електроенергії стають звичним явищем для українців, повідомляє видання The Economist.

«Залишилося дуже мало часу і недостатньо грошей, щоб встановити декілька сотень малих електростанцій, відновити розбомблені електростанції або будувати вітрові та сонячні електростанції. Регулярні відключення електроенергії стають нормою», — пише видання.

The Economist також зауважує, що українці вже пристосувалися до дефіциту електроенергії. Малі підприємства використовують дизельні генератори, середні заводи інвестували в газові турбіни й навіть можуть продавати надлишок електроенергії в національну мережу. Кафе стали популярними місцями для коворкінгу. У всіх будівлях встановлено генератори для живлення ліфтів, а люди купують акумуляторні батареї для заряджання Wi-Fi та USB-ламп.

Генеральний директор компанії «ДТЕК»  Максим Тимченко підкреслює, що цього року було зруйновано 90% їхніх генеруючих потужностей. Атаки, що почалися весною, спрямовані на теплові, гідро- та сонячні електростанції.

Перед вторгненням генеруючі потужності України становили 36 ГВт. Росія націлилася на енергетичну інфраструктуру наприкінці 2022 року, знищивши половину цих потужностей – окуповано, зруйновано або пошкоджено. Україні вдалося частково відновити потужності, майже повернувши їх до 18 ГВт минулої зими.

Але цьогорічні атаки знищили 9 ГВт. Майже вся залишена генерація походить з атомних електростанцій, які росіяни утрималися від атак. Вулиці Києва знову наповнилися гудінням генераторів, і в усіх містах України відбуваються перебої з електропостачанням. Російські атаки тривають, а акумуляторів для протиповітряної оборони не вистачає, щоб збити всі ракети.

Видання також зауважує, що в короткостроковій перспективі є деяка надія на відновлення пошкоджених електростанцій до цієї зими, щоб забезпечити додаткові 2-3 ГВт потужності. Українські інженери шукають вживане обладнання в Європі з виведених з експлуатації радянських електростанцій, але реальність цього заходу залишається неясною.

 

Завантажити ще...