Сполучені Штати прийняли рішення оснастити українські винищувачі F-16 передовими американськими боєприпасами. Це рішення спрямоване на посилення оборонних можливостей України в умовах триваючої війни. Про це повідомляє «Фарватер.Схід» із посиланням на The Wall Street Journal.

США планують постачати Україні низку передових видів озброєнь для винищувачів F-16. Серед них:

  • Ракети класу «повітря-земля» AGM-88 HARM.
  • Комплекти Joint Direct Attack Munition збільшеної дальності, що перетворюють некеровані бомби на високоточні.
  • Бомби малого діаметра з обмеженим радіусом ураження.
  • Удосконалені ракети класу “повітря-повітря” середньої дальності AMRAAM.
  • Ракети класу “повітря-повітря” малої дальності AIM-9X.

При цьому Вашингтон обмежить використання цього озброєння для ударів по російській території, дозволивши його застосування лише у відповідь на атаки з-за кордону. Також розглядається можливість розширення навчання українських пілотів в США на базах в Аризоні або інших об’єктах.

Планується, що українські технічні спеціалісти будуть проводити більшість обслуговувань літаків на місці, тоді як роботи вищого рівня, зокрема технічне обслуговування двигунів, спершу будуть виконуватись за кордоном. Європейські країни також можуть направити своїх підрядників для допомоги у обслуговуванні F-16.

Американські офіційні особи зазначають, що найбільш ефективне використання F-16 в Україні – це ближня авіаційна підтримка та усунення наземних загроз на передовій. Водночас європейські партнери вважають, що F-16 можуть бути використані для протиповітряної оборони та допоможуть відсунути ВПС Росії далі від лінії фронту.

 

Завантажити ще...