У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №11444, що вносить важливі зміни до програми «єВідновлення». Основні нововведення включають скасування обов’язкового обстеження житла на непридатних територіях та введення відповідальності за нецільове використання компенсаційних коштів, – повідомляє РБК-Україна з посиланням на виступ депутатки Олени Шуляк.

Зокрема, громадяни, що купують житло за кошти «єВідновлення», будуть звільнені від збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Поточні рахунки для компенсації не можна буде заарештувати або стягнути, окрім випадків незаконного отримання коштів.

Законопроєкт також визначає нові процедури для визнання населених пунктів непридатними для життєдіяльності, що дозволяє уникнути обстеження такого житла. Компенсацію можна буде використовувати для погашення кредитів на житло або земельні ділянки, а також встановлюється чітка відповідальність за нецільове використання коштів.

Олена Шуляк зазначила, що документ також врегульовує внесення інформації про пошкоджене або знищене майно до Реєстру, що допоможе уникнути податкових зобов’язань на нерухомість.

Раніше у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт №11440, що спрощує отримання компенсацій «єВідновлення» для громадян, чиє житло не внесене до Державного реєстру речових прав, дозволяючи обійтись без витягу з БТІ у певних випадках.

 

Завантажити ще...