Українці масово купують зарядні станції та генератори через масштабні відключення світла. За даними великих маркетплейсів, попит на ці пристрої зріс у середньому в 2,5-3 рази за місяць, а в порівнянні з 2023 роком зарядні станції купують на 450% частіше.

Як повідомляє OBOZ.UA, на тлі ажіотажного попиту зростання цін на товари для енергозабезпечення лише за останні два місяці сягає 60%. Особливо відчутно подорожчали зарядні станції, ніж генератори.

Трохи краща ситуація з бензиновими генераторами: за останні два місяці ціни на найпопулярніші бензинові моделі зросли від 7% до 26%.

Співзасновник S.R.N Group Дмитро Шуманов пояснює таку цінову динаміку тим, що після блекауту в 2022 році продавці генераторів сформували надмірні запаси цього товару. Ці запаси доводилось продавати задешево.

“Ціна зараз повертається до своєї ринкової ваги. Тобто з вересня 2023 року по травень 2024 року ринок продавав генератори з втратою”, – зазначив Шуманов.

За його словами, лише зараз, із зростанням попиту, ціна генераторів повертається до ринкового рівня. Тому зростання цін на генератори менш відчутне, ніж на зарядні станції.

Завантажити ще...