В Україні готуються активно розвивати коноплярство після прийняття законодавчих змін. У 2025 році планується засіяти 8000 га промислової коноплі. Про це повідомив Ігор Віштак, директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики.

За його словами, вирощування коноплі для промислових потреб стало можливим завдяки прийняттю закону про медичний канабіс, що відкрив нові перспективи для аграріїв. Промислові коноплі можуть використовуватися у харчовій, легкій, целюлозо-паперовій та інших галузях, що створює значну додану вартість.

Прийнятий 21 грудня 2023 року закон № 3528-IX спростив державне регулювання вирощування коноплі, що зробило її доступною для аграрних підприємств без необхідності ліцензій та квот.

Україна вже має найкращі сорти промислових конопель, а її наукові інститути, зокрема Інститут луб’яних культур та Інститут сільського господарства північного-сходу НААН України, активно працюють над селекцією. Окрім того, ще 11 приватних агропідприємств займаються вирощуванням насіннєвого матеріалу.

 

Завантажити ще...