В Україні розробляють одразу декілька інструментів для вирішення житлового питання для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). Йдеться про запуск оренди з правом викупу, на якій наполягали міжнародні партнери, запровадження спеціальної для ВПО субсидії на оренду житла, соціальну оренду, а також перегляд умов в програмі “єОселя” – заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Станом на зараз в Україні понад 4 млн внутрішньо переміщених осіб, 26% з яких потребують соціального захисту. За словами Шуляк, оскільки ситуація з роботою і житлом для переселенців через війну тільки погіршується, частина з них стає вимушеними мігрантами. Це, своєю чергою, напряму шкодить українській економіці та поглиблює соціально-демографічну кризу.

За її словами, наразі у роботі чотири інструменти: поліпшення умов іпотеки “єОселя” для ВПО, яка нині для них здебільшого недоступна, додаткові субсидії на оренду житла , соціальна оренда, а також окремий вид оренди – з правом викупу. Запуск двох останніх інструментів – вимога оновити житлове законодавство, що зафіксовано в програмі Ukraine Facility, за якою Україна до 2027 року отримує від ЄС 50 млрд євро.

Завантажити ще...