За два роки роботи програми пільгової іпотеки «єОселя» нею скористалися майже 13 тисяч родин, а загальна сума виданих кредитів перевищила 20 млрд гривень. Однак, більше половини користувачів — військовослужбовці та силовики, що свідчить про обмежений доступ для широкого кола громадян, які також потребують покращення житлових умов.

Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Шуляк підкреслила, що понад 56% всіх кредитів отримали родини військових, тоді як ветерани та внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримали значно менше підтримки — лише 226 та 258 кредитів відповідно. Вона зазначила, що це свідчить про диспропорції, які необхідно виправити, змінивши умови програми.

Ключові пропозиції для покращення:

  • Зменшення першого внеску з 20% до 15%.
  • Збільшення віку житла до 10 років, яке можна придбати за програмою, оскільки поточні умови обмежують вибір лише новобудовами.
  • Зниження відсоткової ставки для ВПО та ветеранів з 7% до 3%.

Шуляк підсумувала, що житлове питання залишається гострим, тому програма «єОселя» потребує термінових змін для ефективнішої підтримки українців.

 

Завантажити ще...