«Після звільнення окупованих територій банки, скоріше за все, не вимагатимуть погашення кредитів від населення та бізнесу. Дочекаються компенсацій з боку Росії», – заявив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Проблема має системний характер, і скоріше за все вона буде вирішуватись на рівні усієї банківської системи, – пояснив він. За його словами, можливий сценарій полягає в тому, що банки припинять стягувати заборгованості від позичальників з окупованих територій, доки не отримають компенсації за завдані збитки згідно з міжнародним правом. «Це може стати системним підходом для всіх таких позичальників», – додав Наумов.

Він також зазначив, що кредити, видані підприємствами з окупованих територій, майже не обслуговуються, за винятком релокованих компаній. Однак таких випадків мало. У той же час, у зеленій зоні України, де відсутні бойові дії, рівень проблемних кредитів за новим портфелем становить менше 1%, у жовтій зоні — 2-3%, а на окупованих територіях і в районах активних бойових дій — до 79%.

«Контактувати з позичальниками в червоній зоні дуже складно. Наразі і до кінця конфлікту ми не здійснюємо з ними жодних дій. Це рекомендація Національного банку України і профільних міністерств», – підкреслив Наумов.

У спільному комюніке країн G7 після саміту в Італії також зазначено, що заморожені російські активи залишаться недоступними до моменту завершення російської війни в Україні та відшкодування Києву завданих збитків.

 

Завантажити ще...