Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець у другу річницю теракту в Оленівці закликав Організацію об’єднаних націй відновити роботу з розслідування вбивства українських військовополонених.

Про це Лубінець повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці.

Лубінець зазначив, що масове вбивство полонених є проявом слабкості російських окупантів і їхнього страху перед українськими оборонцями. Він також підкреслив, що загиблі мали офіційний статус військовополонених, верифікований Міжнародним комітетом Червоного Хреста, та були захищені Женевською конвенцією.

Після вибуху Росія звинуватила Україну в обстрілі з використанням HIMARS, однак через рік ООН спростувала ці заяви, зазначивши, що теракт в Оленівці не був спричинений ракетою HIMARS.

Лубінець наголосив, що Росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям, що ускладнює розслідування. Він також підкреслив, що на міжнародних зустрічах неодноразово підіймав тему теракту та важливості його розслідування.

«Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше відновила свою роботу або була створена нова місія задля ретельного розслідування теракту в Оленівці», – заявив Лубінець.

 

 

Завантажити ще...