80 країн і чотири організації підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Під час Глобального саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15–16 червня, учасники узгодили спільну позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека й звільнення всіх полонених і депортованих українців і українок, дорослих і дітей, яких викрала Росія. Ключові принципи щодо цих елементів задля справедливого та сталого миру викладені у Спільному комюніке про основи миру.

Підтримали спільне комюніке 80 країн і чотири організації, – Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент.

Не підписали повідомлення низка країн, зокрема Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія, Об’єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія.

Сам документ опублікований на сайті Президента України.

Головні пункти комюніке:

  1. Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, захищеним та екологічно безпечним. Українські атомні електростанції та установки, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, повинні працювати безпечно та безпечно під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом.
  2. Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання харчових продуктів. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговців кораблі в портах і на всьому маршруті, а також проти цивільних портів і цивільної портової інфраструктури є неприйнятними.
  3. Всі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. ​​Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також усі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну.

На сайті Президента зазначили, що це лише три з десяти пунктів Формули миру, яку Президент Володимир Зеленський презентував у листопаді 2022 року, під час зустрічі G20 в Індонезії. Робота щодо решти пунктів буде продовжена разом зі світовою спільнотою у визначених на Саміті робочих форматах.

Учасники Глобального саміту миру підписали Спільне комюніке про основи миру
Фото з сайту Офісу Президента

 

 

Завантажити ще...