Верховна Рада розглядає можливість легально уникнути мобілізації. На розгляді знаходиться Законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», зареєстрований 11 червня за авторством Дмитра Наталухи («Слуга народу»).

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою до нього, є створення умов для розвитку вітчизняного промислового комплексу в умовах війни.

Згідно Законопроєкту, який описує концепцію «економічного бронювання»:

  • Кожен суб’єкт господарювання зможе забронювати працівника, сплачуючи за нього підвищений військовий збір щомісяця.
  • Підвищений збір сплачує не сам працівник, а підприємство.
  • Такий механізм бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, включно з фізичними особами-підприємцями. ФОП можуть забронювати себе, якщо підтвердять ведення діяльності за останній рік з доходам у три рази вищим за розмір підвищеного військового збору.
  • Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механізм сплати підвищеного військового збору окреслений у пов’язаному законопроєкті № 11332 «Щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних». Саме там і вказаний передбачений розмір податку – 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що зараз становить ₴20,4 тисячі. Відповідно, дохід ФОП, який бажає зробити бронювання для себе, мусить перевищувати ₴61,2 тисячі.

Автор Законопроєкту Дмитро Наталуха на своїй сторінці у Facebook також повідомив, що незабаром буде подано два альтернативних законопроекти. Вони включатимуть модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад ₴35 тис та змішану модель – ₴35 тис зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Більше про законопроєкт і можливі наслідки його прийняття читайте у статті «Відкупитись від мобілізації». Верховна Рада розглядає економічне бронювання: хто підпадає під нього, скільки буде коштувати».

 

Завантажити ще...