Чернівецький окружний адміністративний суд 17 травня 2024 року ухвалив рішення на користь військовозобов’язаного, визнавши протиправним рішення Територіального центру комплектування (ТЦК), який відмовив йому у відстрочці від призову на військову службу через відсутність неіснуючого документа. Про це йдеться у судовому рішенні.

Громадянин подав до суду позов після того, як ТЦК відхилив його заяву на відстрочку від мобілізації, посилаючись на брак витягу з реєстру актів цивільного стану про відсутність працездатних дітей у його дружини, яка має ІІ групу інвалідності. Однак, чинне законодавство не передбачає видачі такого витягу.

«Жодним нормативно-правовим актом не передбачено такого документу, в тому числі витягу, який містив би інформацію щодо відсутності у особи працездатних дітей» – міститься в ухвалі суду.

Суд визнав, що позивач подав усі необхідні документи, підтверджуючи свою відповідальність за утримання дружини, та встановив, що він є єдиною працездатною особою в сім’ї, яка згідно із законом зобов’язана її утримувати.

В результаті, суд зобов’язав ТЦК надати військовозобов’язаному відстрочку від призову на військову службу на підставі абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Крім того, з ТЦК на користь позивача було стягнуто судові витрати в розмірі 1211,20 грн.

Це рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційна скарга не буде подана.

 

Завантажити ще...