Прокурора завершила досудове розслідування у справі щодо авіакатастрофи в Броварах, що сталася 18 січня 2023 року та забрала життя керівництва Міністерства внутрішніх справ України. Обвинувальний акт стосовно п’ятьох посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) було скеровано до суду.

Про це повідомили у Офісі Генпрокурора України.

Досудове розслідування проводила спільна міжвідомча група Головних слідчих управлінь Державного бюро розслідувань (ДБР) та Служби безпеки України (СБУ). У листопаді 2023 року слідство було завершено, після чого підозрювані, їхні захисники та потерпілі ознайомлювалися з матеріалами справи.

Розслідування встановило, що обвинувачені порушили правила безпеки польотів, що призвело до трагедії. У січні 2023 року керівництво МВС України планувало візит до Харківської та Дніпропетровської областей. Для перевезення делегації було використано гелікоптер, що знаходився на чергуванні для реагування на надзвичайні ситуації. Цей гелікоптер не мав дозвільних документів на виконання інших польотів. Через складні погодні умови політ відбувався на гранично низькій висоті, що призвело до зіткнення з землею після невдалого маневру.

Внаслідок катастрофи гелікоптер пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані автомобілі. Загалом загинуло 14 людей, серед яких були високопосадовці МВС, чотири жінки та малолітня дитина. Ще 31 особа отримала травми, серед них 13 дітей.

Чотирьом посадовцям Управління авіації та авіаційного пошуку ДСНС і спеціального авіаційного загону інкриміновано порушення правил безпеки польотів, що спричинило загибель людей. Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону пред’явлено звинувачення у службовій недбалості, яка призвела до тяжких наслідків.

 

Завантажити ще...