Шість мешканців Луганщини отримали підозру у співпраці з окупантами та зайнятті керівних посад у незаконних владних структурах, – повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Згідно з процесуальним керівництвом Луганської обласної прокуратури, до шести осіб застосовано статтю 111-1, частина 5 Кримінального кодексу України.

За результатами розслідування підозрювані включають колишніх працівників місцевих органів влади, центрів зайнятості та освітніх закладів, які почали співпрацювати з агресором після повномасштабного вторгнення Росії. Двоє з фігурантів отримали керівні посади у Старобільському районі так званої “Луганської Народної Республіки” (ЛНР) — один став “начальником відділу ЖКГ” в окупаційній адміністрації, інший — “начальником відділу з забезпечення життєдіяльності с. Веселе”. Ще одна особа очолила “відділ надання соціальних послуг Марківського району ЛНР” і після незаконних виборів у вересні 2023 року була обрана “заступником голови ради” відповідного муніципального округу ЛНР.

Інша особа стала керівником підрозділу “управління пенсійного фонду в Сватівському районі ЛНР”, а ще одна призначена “начальником відділу з питань державної служби та кадрів Кремінського району ЛНР”. Остання очолила терпідрозділ “державної установи ЛНР ‘багатофункціональний центр надання державних та муніципальних послуг у місті Лисичанськ'”.

Усі підозрювані в своїх посадах допомагають державі-агресору впроваджувати ворожу політику на захопленій території області. Вони беруть участь у нарадах та заходах з представниками Російської Федерації, видають нелегітимні документи під своїми підписами.

Наразі вирішується питання про оголошення їх у розшук та обрання запобіжного заходу. Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Нагадуємо, що згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинною до того часу, поки її вину не буде доведено в законному порядку та встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Завантажити ще...