Нове дослідження, проведене Європейською Радою з міжнародних відносин (ECFR), показало, що більшість європейців не вірять у перемогу України у війні з Росією. Це дослідження було опубліковано виданням Politico напередодні саміту НАТО, який відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні, повідомляє «Фарватер.Схід».

Ключові результати дослідження:

Очікувані результати війни:

Більшість європейців не очікують, що Україна зможе перемогти на полі бою. Вони вважають, що війна найімовірніше завершиться шляхом переговорів. У Греції до 31% опитаних вважають, що перемога Росії є найімовірнішим результатом. Винятком є Естонія, де 38% опитаних вірять у перемогу України.

У той самий час 58% опитаних українців вірять у перемогу України над російськими загарбниками. Лише 1% вважає, що Росія переможе, а 30% прогнозують, що війна закінчиться переговорним врегулюванням.

Підтримка України:

Більшість європейських країн не підтримують збільшення оборонних витрат. Винятками є Польща (53% за збільшення витрат), Естонія (45%), Швеція (41%) та Німеччина (40%). Водночас більшість європейців підтримують інші форми допомоги Україні, такі як надання технічної допомоги.

Членство в ЄС та НАТО:

Європейці мають різні погляди щодо переваг прийняття України до ЄС. Найбільшу підтримку висловлюють Португалія, Естонія, Швеція, Іспанія та Польща, тоді як найбільш скептичними є Німеччина, Болгарія, Чехія та Франція.

Серед українців майже дві третини (64%) вважають, що членство в ЄС є таким же важливим, як і членство в НАТО.

 

Завантажити ще...