Служба безпеки України збирає масштабну доказову базу щодо використання РФ протипіхотних мін проти цивільного населення України, що є порушенням міжнародного права і законів війни. З початку вторгнення через мінування постраждали більше тисячі мирних жителів, з яких 297 загинули, включаючи дітей.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

СБУ планує передати матеріали до Міжнародного кримінального суду в Гаазі після збору достатньої кількості доказів. Наразі, розслідування встановило, що російські війська цілеспрямовано встановлюють мінні пастки поблизу населених пунктів, використовуючи для маскування предмети широкого вжитку, такі як дитячі іграшки та коробки з цукерками. Російські диверсійно-розвідувальні групи також встановлюють міни для прикриття свого відступу.

Найбільше фактів застосування мін проти цивільних зафіксовано в Донецькій та Харківській областях. Застосовуються такі типи мін:

  • ПФМ-1 («пелюсток») – натискна міна, малопомітна на місцевості, що може призвести до серйозних поранень ніг або смерті
  • ПМН-2 – натискна міна, яка відриває кінцівку при вибуху
  • ОЗМ-72 («міна-жаба») – вистрибуюча міна кругового ураження, що уражає уламками в радіусі 25 метрів
  • МОН-50 – протипіхотна міна направленої дії, заборонена Оттавською конвенцією.

Розслідування проводиться за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

СБУ закликає громадян дотримуватися правил безпеки: не чіпати підозрілі предмети, зберігати спокій, запам’ятати місце знахідки та повідомити про це правоохоронні органи за номерами 112 або 101.

 

Завантажити ще...