У акваторії Чорного моря в Одеській області Служба безпеки України затримала вантажне судно та його капітана, який допомогав російським окупантам у вивезенні українського зерна з Криму, – повідомляє пресслужба СБУ

За даними СБУ, судно, яке перебувало під прапором країни Центральної Африки, виконувало замовлення РФ з транспортування агропродукції з тимчасово окупованого Криму. Протягом 2023-2024 років судно регулярно пришвартовувалося у порту Севастополя та завантажувало зерно, яке потім транспортувало до Близького Сходу для продажу на користь країни-агресора.

Капітан судна здійснював спроби приховати свою діяльність, вимикавши GPS-трекер та вносячи недостовірні дані до журналу маршрутів і стоянок судна. Тим не менш, він продовжував вивозити великі партії українського зерна, викраденого з тимчасово окупованих територій на півдні України.

Капітаном виявився громадянин Південного Кавказу, а до складу екіпажу входять 12 іноземців. Судно було відбуксоване до Одеської області, де суд вирішив арештувати його за рішенням суду. Капітану оголошено підозру за порушення порядку в’їзду та виїзду з тимчасово окупованих територій України згідно з ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України.

Завантажити ще...