Служба безпеки України зібрала доказову базу на колаборантів, які співпрацюють з окупаційною владою та обіймають керівні посади в так званих «адміністраціях» у Новоайдарі та Кремінній Луганської області.

За даними слідства, один із них — колишній працівник військкомату та депутат селищної ради, який з 2022 року очолює відділ земельних відносин у «адміністрації Новоайдарського району лнр». У вересні 2023 року він керував «територіальною виборчою комісією» під час псевдовиборів, організованих окупантами, та забезпечував «необхідні результати» для «Єдіной Росії».

Інша фігурантка — 64-річна очільниця відділу культури, молоді та спорту у «адміністрації лнр». До 2014 року вона працювала директором Перевальського палацу культури та активно брала участь у фейковому референдумі, після чого почала співпрацювати з окупаційними структурами.

У тимчасово окупованій Кремінній начальником відділу внутрішньої політики місцевої «адміністрації лнр» став колишній бойовик «лнр», який воював проти України з 2014 року. Він повернувся до рідного Рубіжного у 2022 році разом із російськими військами та отримав «керівну» посаду після призначення на чолі окупаційної влади його подільника, також бойовика російських збройних угруповань.

Всі поплічники отримали від СБУ підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Обвинувальні акти щодо двох із них вже скеровані до суду. Їм загрожує до 10 років ув’язнення та конфіскація майна.

 

СБУ викрила ще трьох колаборантів з окупаційних «адміністрацій» Луганщини
Завантажити ще...