Румунія передасть Україні систему протиповітряної оборони Patriot.

Про це йдеться у заяві на офіційному сайті президента Румунії Клауса Йоганніса.

У повідомленні зазначено, що Міністерство оборони Румунії представило Вищій раді національної оборони аналіз стану чотирьох систем Patriot, прогрес програми оснащення іншими трьома системами, їх оперативне значення на національному та союзницькому рівнях, а також можливий вплив передачі однієї системи Україні.

«Зважаючи на погіршення безпекової ситуації в Україні через постійні напади Росії на цивільне населення та інфраструктуру, у тісній координації з членами Альянсу, Рада вирішила передати Україні одну систему Patriot», — йдеться у заяві.

«Ця пожертва зроблена за умови, що наша країна продовжить переговори з союзниками, особливо з американським стратегічним партнером, з метою отримання подібної або еквівалентної системи, яка відповідає потребам забезпечення захисту національного повітряного простору, модернізації армії Румунії та для забезпечення оперативної сумісності з системою НАТО», – зазначено в пресрелізі.

 

Хоча раніше у Міністерстві оборони Румунії заявили, що «зараз не найкращий час» для надання Україні систем ППО Patriot, але зазначили, що остаточне рішення має ухвалити Вища рада національної оборони.

Завантажити ще...