Конкурс на престижні спеціальності у луганських вишах сягає 6-8 осіб на одне місце. Шалений попит існує не лише на бюджетні місця, а й на контрактні. Ажіотаж створили не місцеві випускники, а абітурієнти з сусідніх регіонів Росії, що загрожує позбавити бюджетних місць луганських медалістів та «олімпіадників».

Як повідомляють журналісти «Фарватер.Схід», що вивчали дане питання, така ситуація склалася через пільгові умови вступу до вищих навчальних закладів для учасників «сво» та членів їх родин, низькі ціни на контрактне навчання та широкий промоушен на державному рівні.

Росіяни подають документи до приймальних комісій шести місцевих вишів, плануючи найближчі п’ять років провести на Луганщині. У такий спосіб окупаційна влада продовжує політику так званої культурної асиміляції мешканців тимчасово окупованих територій та посилення зв’язків з регіонами РФ.

Два найбільші луганські виші – «Університет імені Даля» (окупаційний клон українського вишу, – ФС) та педагогічний університет – цього року набрали понад 16 тисяч абітурієнтів: 11 600 та 4500 заяв відповідно, що більше ніж удвічі перевищує показники минулого року.

Зазначається, що майже половину абітурієнтів луганських вишів складають випускники з Росії, насамперед із сусідніх Ростовської, Білгородської, Воронезької, Курської областей, а також у меншій мірі з республік Поволжя.

Детальніше про вступну кампанію на ТОТ Луганщини читайте в нашому матеріалі «Російська абітура заполонила Луганськ. Місцеві медалісти можуть не потрапити навіть на контракт»

 

Завантажити ще...