Між Ростовською областю та окупованими територіями Донецької та Луганської областей створено буферну зону з особливим режимом.

Як повідомляє російська служба BBC, кордон закрив губернатор Ростовської області Василь Голубєв.

“З 2022-го року цей кордон перестав вважатися в Росії державним, але тепер там запроваджено п’ятикілометрову буферну зону з особливим правовим режимом”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією, для відвідування цієї зони стали обов’язковими документи, що засвідчують особу. А щоб наблизитися до самого кордону на 100 метрів, потрібно попередньо отримати дозвіл від фсб.

У BBC також нагадали, що подібні заходи діяли, коли кордон Ростовської області з Україною офіційно вважався у росії державним.

За інформацією з відкритих джерел, ці заходи розраховані на протидію терористам, екстремістам, незаконному переміщенню зброї та боєприпасів.

Реакція української влади

Керівник Луганської ОВА Артем Лисогор відреагував на цю подію, зазначивши: “14 років тому один із ініціаторів міжнародної асоціації Єврорегіон “Донбас” губернатор ростовської області рф голубєв пропонував спростити перехід державного кордону для жителів цієї області та, зокрема, Луганщини”.

Він також нагадав, що протягом восьми років росіяни не наважалися визнати утворену у 2014 році так звану “лнр” власною територією.

“А коли, на їхнє переконання, визнали – пообіцяли по закінченні псевдореферендуму восени 2022 року скасувати перевірки жителів окупованої Луганщини на кордоні з рф.

Але відтоді нічого не змінювалося. Більш того, подекуди фільтраційні заходи ставали ще тривалішими… За два роки росіяни посилили кордони із окупованими територіями Луганщини та Донеччини двічі. Два рази вказавши, що твердження “один народ” – лише примхи пропаганди. Люди їм не потрібні…”, – вказав Лисогор.

Завантажити ще...