Росія продовжує використовувати іноземних найманців як гарматне м’ясо у війні проти України, зокрема сирійців. Про це повідомило Головне управління розвідки України.

Однією з основних країн, де росіяни активно вербують чоловіків для участі у бойових діях, стала зруйнована війною Сирія. Найманцям обіцяють російські паспорти та оплачувану роботу, але після участі в боях на території України багато хто з них не повертається додому.

Прикладом безжалісного використання сирійських найманців є історії Мохаммеда Мансура та Вахіда Мурсала Аль-Шіблі, які воювали у складі 488-го мотострілецького полку 114-ї мотострілецької дивізії російської армії (в/ч 12721).

У липні 2024 року загін із 14 сирійських найманців, до якого входив Мансур, був відправлений на штурм поблизу міста Сватове на Луганщині. Українські захисники швидко нейтралізували атаку, накривши загін вогнем. Запит на евакуацію поранених російське командування відхилило, наказавши продовжувати штурм. Мансур, який отримав поранення, знехтував наказом і втік. Решта загону була знищена, а загиблих сирійців росіяни оформили як «зниклих безвісти».

15 вересня 2024 року сирійські ЗМІ повідомили про смерть ще одного найманця — Вахіда Мурсала Аль-Шіблі. Він отримав російський паспорт і був відправлений на штурм українських позицій на Луганщині у складі загону з семи найманців. Під час бою групу розбили, Мурсал отримав поранення та помер через відсутність евакуації. Доля інших сирійців залишається невідомою.

У ГУР наголошують, що Росія використовує туристичні фірми для вербування сирійців на війну. Спочатку їм пропонують роботу охоронцями у російських нафтових регіонах, а згодом заманюють обіцянками вищої зарплати для участі в небезпечних «м’ясних штурмах».

 

Росія використовує сирійських найманців для «м’ясних штурмів» на Луганщині
Фото ГУР
Завантажити ще...