У ході виборів до законодавчого органу Франції Росія відкрито підтримала ультраправу партію «Національне об’єднання», заваливши соціальні мережі тисячами публікацій. Це втручання викликало занепокоєння серед французьких політиків та громадськості, повідомляє «Фарватер.Схід» із посиланням на Le Monde.

Протягом всього періоду між двома турами виборів, Кремль різними способами висловлював свою підтримку «Національному об’єднанню». Прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що вони «дуже уважно» стежать за ходом виборів у Франції. Російські дипломати на прес-конференції привітали «неоспоримий успіх опозиції», вказуючи на зростання запиту у Франції на соціальну справедливість, суверенну зовнішню політику та свободу від диктату Вашингтона і Брюсселя — ключові елементи доктрини ультраправої партії.

Міністерство закордонних справ Росії також опублікувало твіт із аналогічними коментарями та фотографією Марін Ле Пен, що додатково підкреслює їхню підтримку.

Раніше спроби російського втручання у вибори переважно були спрямовані на підтримку «Національного об’єднання». Як повідомили французькі державні служби, відповідальні за моніторинг іноземного цифрового втручання, вони виявили кампанію, яка включала тисячі публікацій на користь партії Ле Пен у соціальних мережах TikTok, X, Facebook та Telegram. Багато з цих публікацій підтримували Жордана Барделла та європейських ультраправих в цілому, а також торкалися теми конфлікту в Україні, що вказує на російське керівництво цією операцією.

 

Завантажити ще...