Керівник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор в етері новинного телемарафону повідомив про ситуацію на Луганщині станом на ранок 17 вересня.

За словами очільника області, російські окупанти виявилися неспроможними ефективно боротися з пожежами, що охопили Луганщину. Це є наслідком десяти років бездіяльності так званої «лнр», яка не мала необхідних ресурсів та досвіду для боротьби зі стихією. Вогонь вирував ще місяць тому, однак належних заходів з ліквідації загорянь так і не було вжито. Наразі у окупаційної влади немає достатньо сил і засобів для гасіння пожеж, від чого страждають місцеві населені пункти. Координація між окупаційною владою та рятувальниками майже відсутня.

Лисогор зауважив, що незважаючи на критичну ситуацію, російські загарбники не поспішають надавати допомогу — до ліквідації пожеж залучено лише кілька пожежних розрахунків. Як наслідок, пожежі продовжують поширюватися.

Крім того, у зруйнованих загарбниками містах і селах місцеві жителі стикаються з браком питної води. Вони змушені бурити свердловини для доступу до води, однак уже зафіксовано кілька випадків отруєння через низьку якість води.

Також зазначається, що мешканці окупованих Лисичанська та Сєвєродонецька готуються до третьої поспіль важкої зими. Через значні проблеми з електропостачанням та неремонтовану систему опалення жителі цих міст стикаються з серйозними викликами напередодні холодів. Окупаційна влада досі не вжила необхідних заходів для підготовки до зими, що створює додаткові труднощі для населення.

 

Завантажити ще...