Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка затверджує зміни у функціонуванні електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), впроваджуючи особистий кабінет пацієнта. Це нововведення дозволить пацієнтам самостійно взаємодіяти з ЕСОЗ, надаючи можливість реалізовувати встановлені законом права і користуватися електронними сервісами без перешкод.

Про це повідомили в МОЗ.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, пацієнти зможуть самостійно обирати сімейного лікаря, укладати чи розривати декларації, а також управляти своїми персональними даними. «Попри війну та щоденні виклики, продовжуємо працювати над тим, аби розширювати перелік зручних державних електронних сервісів для українців», – зазначив Ляшко.

На першому етапі впровадження користувачі особистого кабінету зможуть:

  • зареєструвати себе в центральній базі даних ЕСОЗ;
  • подавати декларації про вибір лікаря, переглядати та розривати їх;
  • змінювати свої персональні дані у центральній базі даних.

Доступ до даних буде здійснюватися через електронні медичні інформаційні системи (МІС) та портал «Дія» з використанням електронного підпису.

Запуск особистого кабінету знизить навантаження на медичних працівників, оскільки більшість змін у систему вносили вони. На сьогодні в Україні існують деякі електронні сервіси для пацієнтів, але вони не були пов’язані з центральною базою даних ЕСОЗ. Наразі реалізується перший етап впровадження, надалі з’являтимуться нові можливості та електронні сервіси.

 

Завантажити ще...