ООН відкриває «Фонд відновлення громад України» для розмінування територій, забруднених мінними та вибуховими пристроями. Зараз близько 30% території України є небезпечними через ці вибухові загрози, що становить серйозну небезпеку для життя людей і ускладнює процес відновлення.

Про це повідомляють на сайті ООН.

За даними експертів, після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну значна частина території країни забруднена нерозірваними боєприпасами, наземними мінами та касетними боєприпасами. Це створює серйозну загрозу для населення і перешкоджає відновленню інфраструктури.

Тож створений Фонд фінансуватиме операції з розмінування, освітні програми з мінної безпеки та надавати допомогу постраждалим від вибухів. Усі дії координуватимуться з Національною стратегією протимінної діяльності України. Використовуватимуться як традиційні методи, так і інноваційні технології для швидшого та ефективнішого очищення територій. Партнерами фонду виступатимуть національні та міжнародні організації, що сприятиме успішній реалізації програми.

За оцінками, для обстеження та знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів необхідно щонайменше 300 мільйонів доларів щороку протягом наступних 5 років, тобто загалом 1,5 мільярда доларів. Ці кошти допоможуть запобігти жертвам серед цивільного населення і сприятимуть відновленню українських громад.

Ця ініціатива є критично важливою для забезпечення безпеки громадян і відновлення нормального життя на постраждалих територіях.

 

Завантажити ще...