Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) в Україні встановив обов’язок для мобільних операторів забезпечити працездатність своїх мереж в умовах відключення електропостачання, зокрема, забезпечити можливість надання послуг мобільного зв’язку протягом мінімум 10 годин без світла.

Згідно з новим розпорядженням, мобільні оператори зобов’язані до 1 вересня 2024 року забезпечити підключення 100% об’єктів фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж до електрогенераторних установок або обладнання змінних блоків акумуляторних батарей. Це стосується міжнародних центрів комутації, мобільних станцій, магістральних програмних комутаторів та інших ключових об’єктів.

Далі, до 1 лютого 2025 року, оператори повинні поетапно забезпечити встановлення акумуляторів у базових станціях мобільного зв’язку, що розташовані в межах кожної області України, з метою забезпечення послуг мобільного зв’язку в умовах відключення електропостачання. Зокрема, до 1 жовтня 2024 року має бути забезпечено доступність послуг у 60% таких станцій, до 1 листопада 2024 року – у 70%, до 1 грудня 2024 року – у 80%, а до 1 лютого 2025 року – усіх базових станцій, крім мікро-станцій.

Рішення НЦУ виникло відповідно до необхідності підтримати безперебійність мобільного зв’язку під час надзвичайних ситуацій та відключень електропостачання, що є критичним для забезпечення зв’язку в усіх регіонах країни в умовах надзвичайних ситуацій.

 

Завантажити ще...