Нові Patriot та SAMP/T не зможуть захистити Харків, Суми, Миколаїв та Чернігів.

Такого висновку дійшли експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке та австрійський політолог Густав Карл Грессель. За їхніми даними, зараз два комплекси ППО Patriot захищають небо над Києвом, по одному — Львів та Одесу.

Днями країни НАТО пообіцяли поставити Україні три нові Patriot, а також франко-італійські ЗРК FSAF SAMP/T. На думку експертів, їх можуть відправити на захист Дніпра, Кривого Рогу, Вінниці та майбутньої бази F-16 на заході України.

При цьому, зазначають аналітики, їх не зможуть використовувати у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Харківській, Чернігівській та Сумській областях, тобто надто близько до лінії фронту. Там розвинена російська розвідка дронами, велика ймовірність виявлення та знищення західних комплексів ППО російською зброєю.

Вирішити цю проблему можуть лише F-16 або удари вглиб території РФ, яких поки що немає, – зазначає видання.

Грессель також зазначив, що Patriot та SAMP/T не поєднуються один з одним, у них різне програмне забезпечення. Тому у разі виходу з ладу однієї із систем інша не зможе її замінити чи захистити. На відміну від пари Patriot та німецької Iris-T, які взаємодоповнюють один одного.

 

Завантажити ще...