Національний банк України (НБУ) підвищив прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 2024 рік до 3,7%. Це удосконалення порівняно з попереднім прогнозом, який становив 3,0%, заявив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу. Водночас, НБУ погіршив прогноз на наступний рік, прогнозуючи зростання ВВП на 4,1% у 2025 році (попередній прогноз – 5,3%), та на 4,8% у 2026 році (попередній прогноз – 4,5%).

Голова НБУ відзначив, що перше півріччя відзначилося тривалим економічним зростанням, хоча останні місяці були складні через атаки Росії на енергетичну інфраструктуру. Він також відзначив позитивний вплив стабільної роботи морського коридору та адаптацію бізнесу до частотних відключень електроенергії.

Попри дефіцит електроенергії та менші врожаї у порівнянні з минулим роком, НБУ покращив прогноз економічного зростання на 2024 рік завдяки кращим показникам першого кварталу та очікуваному розширенню бюджетних стимулів. Відповідно до Пишного, поступова нормалізація умов для функціонування економіки сприятиме пришвидшенню темпів зростання ВВП до 4-5% у 2025-2026 роках.

 

Завантажити ще...