Національний банк України (НБУ) пропонує замінити назву дрібної розмінної монети з «копійка» на «шаг». Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

Пишний зазначив, що перейменування має на меті відновити історичну справедливість та очистити українську грошову систему від будь-якої спорідненості з російським впливом. «Ми маємо своє, українське слово для визначення дрібних монет – це ‘шаг’,» – підкреслив він.

«Копійки» наразі, крім України, зберігаються в обігу лише в Росії та Білорусі. «Шаг» є українською назвою польсько-литовської срібної монети XVII-XVIII століть, вартістю три гроші.

Центральна Рада 1 березня 1918 року ухвалила закон про запровадження гривні, яка поділялася на 100 шагів. Першоначально шаги використовувалися як поштові марки, але згодом їх стали застосовувати як гроші. Після приходу до влади Гетьмана Павла Скоропадського в квітні 1918 року, карбованець був відновлений як основна грошова одиниця, що поділялася на 200 шагів.

В Україні також були спроби карбувати монети номіналом «один шаг» та «п’ятдесят шагів» у 1992 році, але остаточне рішення ухвалив Леонід Кравчук, і назва розмінної монети залишилася «копійка».

Якщо пропозиція НБУ буде ухвалена, це стане черговим кроком до відновлення історичної та національної ідентичності України в грошовій сфері.

 

Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»
Завантажити ще...