Російська православна церква (РПЦ) планує підпорядкувати Луганську єпархію безпосередньо Москві, минаючи Українську православну церкву (УПЦ). Це стало відомо виданню «Фарватер.Схід» від джерел у Луганській єпархії, які підтвердили підготовку відповідного звернення до Синоду РПЦ під тиском окупаційної влади.

На початку червня митрополит Луганський і Алчевський Пантелеймон подав прохання про перехід його єпархії під керівництво РПЦ. Очікується, що це прохання буде розглянуто і схвалено на найближчому синоді РПЦ. Це прохання допомагає створити ілюзію «ініціативи знизу», подібно до псевдореферендумів на окупованих Росією територіях.

Також стало відомо, що «Управління Луганської єпархії УПЦ» змінило свою назву в російських реєстрах на «Луганську єпархію Російської православної церкви (Московський патріархат)».

Сєвєродонецьку єпархію поки ці зміни оминули, скоріш за все через бойові дії на території громади.

Як зазначили представники Луганської єпархії побоюються, що після перемоги України РПЦ не поверне єпархії під юрисдикцію митрополита Київського, намагаючись утримати їх під своїм контролем і зберегти вплив на паству в інтересах Кремля.

Більш детально про церковне рейдерство Кремля читайте в нашому матеріалі «Патріарх Кірілл захоплює єпархії УПЦ в обхід митрополита Київського».

 

Завантажити ще...