Коли чуєш про «рік війни», «600 днів війни», хочеться кричати: не 24 лютого почалася війна, вона йде з 2014 року! Та з крику мало зиску. Краще познайомимо вас із російським військовим, який 9 років тому був одним із польових командирів «русской весни». Крім воєнних злочинів на Луганщині, він відомий політичними убивствами в Європі та вербовкою цілого генерала СБУ.

Оле Хут, ФС

Близько місяця тому генерала СБУ Валерія Шайтанова, затриманого у 2020 році за підозрою у державній зраді, засудили до 12 років ув’язнення. Його куратором з ФСБ називають полковника Ігоря Єгорова. За даними Bellingcat, у шпигунському світі він більше відомий під позивним «Ельбрус» і є організатором низки політичних вбивств кавказьких опозиціонерів, які проживають за межами Росії. Та кар’єру терориста міжнародного рівня уродженець Стаханова Єгоров почав зі своєї малої Батьківщини – Луганщини.

Створення «Краснодонського штабу»: об’єднавча місія «Ельбруса»

«13 червня 2014 року вночі 20 озброєних автоматичною зброєю людей, одягнених у камуфльований одяг, у масках, пошкодивши замок на вхідних дверях приміщення Краснодонського УСБУ, розташованого по вулиці Леніна, 5, захопили будівлю. З приміщення викрали майно, що знаходиться на балансі УСБУ», – повідомляло ГУ МВСУ у Луганській області.

Мешканці Краснодону казали, що це не були місцеві «ополченці». Їх видавав акцент, екіпірування, виправка, поведінка – все. Незадовго до того, ще з початку червня увесь штатний склад УСБУ в Луганській області був відкликаний до «запасного пункту», який знаходився на той час у Старобільську. І будівля спецслужби нікого з «ополченців» не цікавила, адже була малопридатна для розселення великої кількості осіб та вже малопоживна для мародерів.

З наступного дня серед місцевих сепаратистів ширилася новина: в місті з’явилася спецгрупа «важняків» з Росії, яку очолює старший з позивним «Дельфін» та його «десниці» «Оріон» та «Ельбрус». Із розслідування The insider випливає, що «Дельфін» був генерал-майором Миколою Ткачьовим (з військових), тоді як «Оріон» – офіцер ГРУ Олег Іванніков, а «Ельбрус» – ФСБшник Ігор Єгоров.

З того моменту з великою вірогідністю ми можемо казати про появу на теренах регіону спецпідрозділів та докорінну зміну політики Кремля щодо Донбасу.

Московський центр остаточно втратив довіру до місцевих проросійських політиканів та ватажків сепаратистів. Управління озброєними групами «махновців» потребувало централізації, тож із РФ прислали серйозні сили для очолення цього руху.

Красномовні матеріали щодо подальших подій (починаючи вже з наступного дня після захоплення краснодонського райвідділу СБУ), містять матеріали кримінальних проваджень, оприлюднених СБУ:

«14 липня 2014 року в м. Сорокине (колишнє м. Краснодон) Луганської області відбулась нарада за участю Гіркіна I.B. та інших командирів терористичних підрозділів «ДНР» та «ЛНР» щодо їх підпорядкування новоствореному штабу в м. Краснодон. Тоді ж були вирішені питання координації бойових дій терористичних підрозділів «ЛНР» та «ДНР» і їх централізованого забезпечення військовою технікою з території РФ зазначеним штабом під керівництвом громадянина Російської Федерації особи № 5 з ідентифікуючим позивним «Дельфін» та його заступників: особи № 6 з ідентифікуючим позивним «Дунай» (він же «Оріон») та особи № 7 з ідентифікуючим позивним «Ельбрус». 

«Колишніх» не буває

Знаючи справжнє ім’я цього персонажа, ми можемо знайти в Інтернеті відомості про нього. Зокрема, Єгоров Ігор Анатолійович значиться віце-президентом «Міжрегіональної громадської організації ветеранів підрозділів спеціального призначення «Вимпел-В». Це громадська організація, створена у 2004 році ветеранами антитерористичного спецпідрозділу Управління «В» Центру Спеціального Призначення ФСБ РФ.

«Вимпел» – один із спецпідрозділів, що існували ще за часів КДБ СРСР. На відміну від «Альфи», призначеної для антитерористичних операцій всередині країни, «Вимпел» створювався як силовий підрозділ для нелегальних дій за кордоном. Як-от проведення диверсій, ліквідації іноземних політичних лідерів, захоплення на чужій території об’єктів і людей, ведення глибинної розвідки у віддалених районах.

Група «Вимпел» (офіційна назва – Управління «В» Центру спецпризначення ФСБ РФ) та сам Єгоров мали на той час найбільший досвід на Північному Кавказі, звідси і позивний – «Ельбрус». Це підтверджують і представники українських спецслужб, що брали участь у спільних навчаннях до 2014 року. Єгоров був там присутній як пенсіонер цього підрозділу).

Водночас The Insider наголошує, що він залишався діючим офіцером попри посаду у ветеранській організації. Ветераном у таких структурах вважається співробітник, який має 25 років вислуги. Він не обов’язково мусить бути пенсіонером. Натомість СБУ стверджує, що Єгоров був позаштатним співробітником департамент контррозвідувальних операцій ФСБ.

Завантажити ще...