Напередодні Великодніх свят творча спільнота Луганщини взяла участь у наймасштабнішому заході з писанкарства, що відбувся у Києві 30 квітня – Фестивалі «Українська писанка: традиція і мистецтво».

Про це повідомляє Управління культури, національностей, релігій та туризму Луганської ОВА.

У фестивалі взяли участь 50 майстрів з різних регіонів України, що презентували свої традиції писанкарства, виставки робіт та проводили майстер-класи.

Луганщину представляли майстрині Наталія Явіца з Новопсковської та Тетяна Падалка з Нижньодуванської громад, які ділилися з присутніми своїми секретами з виготовлення писанок, вишивки, проводили майстер-класи та презентували свої творчі вироби.

Численна делегація луганців, присутніх на заході, складалася з представників Управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації, Луганського обласного краєзнавчого музею, Новопсковської, Старобільської, Лисичанської, Рубіжанської, Марківської, Білокуракинської та Нижньодуванської громад.

Всіх учасників фестивалю привітав т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та вручив майстрам пам’ятні дипломи.

На фестивалі було встановлено світовий рекорд з масового розпису писанок.

Протягом п’яти годин 530 учасників виготовили 800 писанок, які будуть передані на передову нашим захисникам через Міжнародний штаб допомоги українцям.

Окрім того, під час заходу, відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко провів майстер-клас: «Як зібрати Великодній кошик».

Мета фестивалю: збереження національних традицій, нематеріальної культурної спадщини, її яскравого і виразного елементу Національного переліку – української писанки, а також підтримка  пропозиції до ЮНЕСКО щодо визнання писанки елементом Всесвітньої культурної спадщини.

Завантажити ще...