Ризький суд виніс вирок Єлені Крейле, засудивши її до трьох років ув’язнення за публічне виправдання агресії Росії та військових злочинів в Україні, повідомляє «Фарватер.Схід» із посиланням на портал «Delfi».

Міський суд латвійської столиці ухвалив рішення щодо Єлени Крейле, проросійської активістки, засудивши її до трьох років реального ув’язнення за публічне виправдання російських військових злочинів в Україні та злочинів проти людяності. Вона регулярно брала участь у публічних заходах, де висловлювала підтримку російській агресії, а також демонструвала символіку на підтримку Росії у вікнах свого будинку.

Крейле була звинувачена за статтею, яка передбачає покарання за виправдання геноциду, злочинів проти людяності, злочинів проти миру та військових злочинів. Прокуратура вимагала для неї три роки і шість місяців ув’язнення. Раніше Крейле вже отримала умовний рік ув’язнення за аналогічні дії, але прокуратура оскаржила цей вирок, вважаючи його занадто м’яким.

Крейле неодноразово затримували за її проросійські погляди та дії. У 2022 та 2024 роках її затримували під час «маршів пам’яті», а в березні 2024 року її було взято під варту.

На момент оголошення вироку Крейле перебувала під вартою. Їй також надано право на апеляцію.

 

Завантажити ще...