Україна стикається зі серйозною загрозою енергетичного кризу в наступну зиму, коли може не вистачити електроенергії навіть для забезпечення тепла та води. За даними Kyiv Post, країна втратила понад половину своїх попередньої війни енергетичних потужностей через пошкодження, знищення або примусову окупацію інфраструктури.

Останнім часом Україна пережила чергові національні відключення електроенергії, що підсилює обурення серед населення та підвищує ймовірність масштабних проблем в майбутньому. За даними Financial Times, втрати виробничих потужностей становлять більше 9 гігават електроенергії з березня, що є півтори максимальної потреби країни в зимовий період минулого року.

Президент України Володимир Зеленський на червневій конференції у Берліні зазначив, що пік споживання електроенергії взимку склав 18 гігават, що значно перевищує використання влітку. Однак генеральний директор “Укренерго” відмовився коментувати точні цифри, стверджуючи, що це конфіденційна інформація.

Пошкодження системи електропередачі та електропідстанцій, а також плановий ремонт ядерних реакторів, додатково погіршують ситуацію. Зараз Україна має максимальний щоденний імпорт електроенергії з Європи на рівні 1,7 гігават, що значно недостатньо для вирішення поточних проблем.

Якщо не будуть прийняті ефективні заходи, майбутня зима може стати випробуванням для України, коли недостатність електроенергії загрожує нормальному життю і функціонуванню житлових та комунальних послуг.

Завантажити ще...