У відповідь на кризову нестачу піхоти на передовій, Україна вживає неординарних заходів, випускаючи колишніх засуджених з в’язниць для вступу у високоризикові штурмові бригади. Про це в своєму матеріалі пише The Washington Post.

Американське видання стверджує, що у зв’язку з критичною нестачею піхоти на передовій, Україна переймає одну з найбільш цинічних тактик Росії: випускає засуджених, які погоджуються брати участь у високоризикових штурмових бригадах.

З моменту прийняття парламентом у травні закону, який дозволяє певним засудженим вступати на службу, більше 2750 чоловіків вийшли з українських в’язниць, включаючи тих, хто сидів за злочини, пов’язані з торгівлею наркотиками, крадіжками телефонів, збройними нападами та вбивствами.

За новим законом засуджені можуть бути призначені тільки до штурмових бригад, що може означати прямі зіткнення з російськими військами.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, мотивація ув’язнених сильніша, ніж у звичайних солдатів, і їхнє звільнення є лише частиною мотивації. «Вони хочуть захистити свою країну і перегорнути нову сторінку», – каже він.

Відбір учасників серед засуджених відбувається за такими ж принципами, як і серед цивільного населення. Учасники програми повинні пройти медичний огляд та психологічну оцінку.

Проте, не всі переконані в успішності такого підходу, оскільки існують страхи щодо дисципліни та дезертирства серед засуджених. Багато хто вважає, що краще знизити вікові обмеження для мобілізації, аніж використовувати колишніх засуджених.

Завантажити ще...