У порівнянні з минулим роком кількість ВПО в Україні зменшилась. Станом на травень статус внутрішньо переміщених осіб мали 4,6 мільйона людей, при цьому виплати отримували 1,5 мільйона українців.

Про це повідомила віцепрем’єрка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Зараз офіційно зареєстровано 4,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Це менше, ніж раніше, оскільки загалом було 4,9 мільйона. Зменшення пов’язане з введенням певних змін, зокрема минулого року. Люди, які виїхали за кордон або повернулися до своїх домівок, втратили цей статус», – сказала пані Верещук.

Також Верещук зазначила, що останнім часом кількість евакуйованих з небезпечних районів України є невеликою.

«Наприклад, у травні з Сумщини евакуювалися 3,5 тисячі осіб, а з Харківщини – 6,5 тисячі людей. Це ті, хто отримав довідку ВПО вперше. Є й ті, хто отримали довідку вдруге, оскільки вже були на обліку раніше», – додала вона.

Віцепрем’єрка підкреслила, що наразі виплати як ВПО отримують 1,5 мільйона осіб.

«Слід розрізняти кількість виданих довідок ВПО і кількість тих, хто отримує виплати. З 4,6 мільйона ВПО за довідками лише 1,5 мільйона отримують виплати. Деякі люди не отримують виплати через свої доходи, а іншим виплати було скорочено», – пояснила вона.

Завантажити ще...