У Росії фіксуються серйозні проблеми зі зняттям готівки у банкоматах. Фахівці Головного управління розвідки Міноборони України здійснили масштабну кібератаку, яка триває вже кілька днів і набирає обертів. Про це повідомляють українські ЗМІ з посиланням на власні джерела у спецслужбах.

Згідно з джерелами, атака спрямована на російський банківський сектор, який залучений у фінансуванні збройної агресії РФ. Після ураження онлайн-сервісів провідних російських банків, інтернет-провайдерів, соцмереж та національних платіжних систем, під удар потрапили банкомати. Крім того, українська розвідка отримала доступ до баз даних російських фінансових установ.

Внаслідок атаки користувачі низки російських банків не можуть зняти готівку, а при спробі скористатися банкоматом їхні дебетові та кредитні картки відразу блокуються. До уражених установ належать ВТБ-Банк, Альфа-Банк, Сбербанк, Райффайзен Банк, РСХБ Банк, Росбанк, Газпромбанк, Т-Банк, іБанк та російський банк «Дом.рф». Також заблоковано роботу брокерського застосунку «Т-інвестиції».

26 липня Росія підняла ключові ставки до 18%, що ускладнює будь-які банківські операції через відсутність доступу до сервісних послуг, що призводить до втрати коштів населенням.

Кібератака розпочалася ще вранці 23 липня і викликала значні ускладнення у роботі платіжних систем, мобільних додатків банків, особистих кабінетів, системи оплати послуг в громадському транспорті та інших сервісів. Пізніше були атаковані популярні месенджери, інтернет-провайдери, надавачі телекомунікаційних послуг, найбільші російські соціальні мережі та додатки, пов’язані з наданням фінансових послуг.

 

Завантажити ще...