Фіцо загрожує припинити поставки дизельного палива в Україну через Словаччину через блокування транзиту російської нафти – повідомляє Bloomberg.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо висловив цю загрозу під час телефонного розмову з українським прем’єром Денисом Шмигалем. Він заявив, що поставки можуть бути припинені, якщо Київ не припинить блокувати транзит російської нафти через нафтопровід “Дружба”. Фіцо також підкреслив, що ця ситуація є ще одним прикладом “безглуздих санкцій”, які завдають шкоди не Росії, а перш за все країнам-членам ЄС, що є неприйнятним.

Венгрія та Словаччина зараз намагаються уникнути дефіциту палива після припинення отримання нафти від “Лукойлу” через санкції, введені Україною. Обидві країни планують підняти це питання на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі 22 липня, заявив голова МЗС Угорщини Петер Сіярто.

Не зважаючи на це, ні Венгрії, ні Словаччині не загрожує дефіцит палива, оскільки працюють альтернативні маршрути, зокрема через Хорватію. Проте це може призвести до підвищення цін на заправках, за словами аналітика з енергетики Erste Group у Будапешті Тамаша Плетцера.

Зауважимо, що Венгрія, Словаччина та Чехія отримали виняток з європейського ембарго на російську нафту і продовжують її імпортувати через нафтопровід “Дружба”. Всього ці країни закупають близько 1,1 млн тонн російської нафти щомісяця або приблизно 250 000 барелів на добу через цей трубопровід.

 

 

Завантажити ще...