Державний аграрний реєстр тепер обслуговує подачу заявок від фермерів на участь у програмі компенсації вартості розмінування сільськогосподарських земель. За інформацією Міністерства економіки, програма охоплює як власні землі фермерів, так і орендовані ділянки.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Всього на цю програму у державному бюджеті передбачено 3 мільярди гривень. За словами першого віце-прем’єр-міністра та міністра економіки Юлії Свириденко, держава компенсує 80% вартості очищення земель.

Участь у програмі можуть взяти фермери, чиї землі знаходяться на деокупованих територіях, де після нетехнічного обстеження виявлено або підозрюється наявність вибухонебезпечних предметів.

«Міністерство економіки підготувало прозорі процедури і єдині правила для всіх учасників програми. І фермери, і оператори протимінної діяльності зможуть побачити як формується ціна, хто взяв участь у торгах і якою є фінальна вартість розмінування тієї чи іншої ділянки. Сподіваюся, скоро ми побачимо перші аукціони з проведення розмінування сільгоспділянок» – зазначив заступник міністра Ігор Безкаравайний.

Заявки перевірятиме Центр гуманітарного розмінування, який також оголошує аукціони в системі Прозорро для вибору оператора та визначення фінальної вартості розмінування. Після цього 80% суми перераховується на спеціальний рахунок, а решта 20% вноситься фермером.

Наразі участь у програмі приймають Приватбанк і Ощадбанк, але планується залучення й інших банків з державною часткою понад 50%. Фермерам рекомендується відкрити рахунок у цих банках для отримання коштів.

Крім того, фермери можуть отримати компенсації за вже розміновані землі в період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року, подавши заявку на адресу Центру гуманітарного розмінування за електронною поштою [email protected].

 

Завантажити ще...