З 1 серпня українці матимуть можливість подати заяви до Міжнародного реєстру збитків за ще 12 новими категоріями, – повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Нові категорії включатимуть заяви про загибель людей, внутрішнє переміщення, пошкодження об’єктів критичної інфраструктури та інші.

“Механізм подання буде цифровізованим та доступним через “Дію”, де вже можна подавати заяви на компенсацію за пошкоджене та знищене житло”, — додав Шмигаль.

У квітні було оголошено про запуск Міжнародного реєстру збитків, спричинених війною, яку розпочала Росія. Очікується, що в реєстр надійде до 10 мільйонів запитів, зокрема щодо відшкодування за житлові збитки.

Система реєстру охоплює понад 40 категорій шкоди, включаючи тортури та сексуальне насилля, та має на меті збирати, обробляти та систематизувати заяви українців, чиї права були порушені через військову агресію Росії.

Перший крок у цьому напрямку було бета-тестування розширення сервісу “Дія”, який почався наприкінці червня і дозволяє подавати заяви на компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло.

 

Завантажити ще...