Україна стикається з критичним дефіцитом робочої сили, який досягає 4,5 мільйона працівників, заявила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна під час зустрічі з представниками МВФ, – повідомляє прес-служба Мінекономіки.

За її словами, демографічна ситуація в Україні, а також втрати робочих ресурсів через війну та міграцію, значно впливають на економіку сьогодні і матимуть вирішальне значення для її майбутнього зростання.

У 2021 році на офіційному ринку праці фіксувалося 11,5 мільйона працівників, але до 2023 року ця цифра зменшилася до 9 мільйонів, що відображає складне структурне безробіття та кадровий дефіцит. В умовах, коли щорічне зростання ВВП до 2030 року має складати 7%, потрібно додатково залучити зазначену кількість робочої сили, наголосила Бережна.

Перший заступник міністра Олексій Соболев додав, що економічна політика на наступні роки буде базуватися на прогнозних макропоказниках, зокрема, враховуючи безпекові фактори та інші ризики. Наразі Національний банк України передбачає поступове повернення мігрантів до країни з 2025 року, хоча цей процес відбувається повільно.

У травні-червні 2024 року спостерігається активізація міграційних процесів, зокрема, кількість українців за кордоном збільшилася до 6,6 мільйонів осіб станом на 13 червня 2024 року, що також впливає на динаміку ринку праці в країні.

 

Завантажити ще...