Міграція українців за кордон у червні прискорилася, що може бути пов’язане із відключеннями електроенергії. Через це зростає дефіцит робочої сили в Україні, що тисне на зарплати у приватному секторі у бік збільшення. Про це йдеться у новому макроекономічному та монетарному огляді Національного банку.

Зазначається, що кількість тих, хто шукає роботу, що вимірюється кількістю резюме, незначно зросла, що переважно відображало вплив сезонності.

У той же час міграція за кордон у травні-червні активізувалася: кількість мігрантів зросла до 6,6 млн осіб станом на 13 червня 2024 року, за даними ООН, що могло бути пов’язане з дефіцитом електроенергії. Також зростає і адаптація мігрантів за кордоном, у тому числі їхня зайнятість.

За даними НБУ, вітчизняні підприємства й надалі відчувають нестачу робочої сили, що сприяє збільшенню зарплат у приватному секторі.

Як зазначили в НБУ, у червні кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи практично не змінилася (зазвичай вони сезонно зростають, зокрема завдяки старту жнив), а за опитуваннями бізнесу ослаблення економічної активності зумовило і зменшення кількості працівників порівняно з травнем.

 

Завантажити ще...