Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що цього тижня обстрілами та пожежею було зруйновано зовнішню станцію радіаційного моніторингу.

За словами генерального директора МАГАТЕ Маріано Гроссі, це ще більше знизило здатність виявляти та вимірювати будь-які радіоактивні викиди під час аварійних ситуацій.

Станція, розташована приблизно за 16 кілометрів від ЗАЕС, була однією з 14, які функціонували до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Наразі залишилися працювати лише чотири станції.

«Останній інцидент стався всього через кілька днів після того, як 16-годинна відсутність електроенергії в місті Енергодар призвела до тимчасової зупинки роботи деяких станцій радіологічного моніторингу навколишнього середовища через розрядження резервних батарей», – йдеться у заяві МАГАТЕ.

Втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку на ЗАЕС, але є частиною безперервного послаблення заходів безпеки під час війни, що залишається джерелом глибокого занепокоєння. Крім того, експерти МАГАТЕ протягом більшості днів минулого тижня чули вибухи на певній відстані від станції, що підсилює виклики, пов’язані з ядерною безпекою в умовах війни.

 

Біля ЗАЕС зруйновано станцію радіаційного моніторингу
Фото з сайту МАГАТЕ

 

 

Завантажити ще...