Президент  Байден оголошує про сміливий план реформування Верховного суду та забезпечення того, щоб жоден президент не стояв над  законом.

Про це повідомили у Білому Домі.

«Останніми роками Верховний суд скасував давно встановлені судові прецеденти щодо захисту основних прав. Цей суд скасував захист громадянських прав, позбавив жінки права вибору, а тепер надав президентам широкий імунітет від судового переслідування за злочини, які вони вчиняють на посаді», – говориться в зверненні.

Президент Байден вважає, що ніхто — ні президент, ні Верховний суд — не стоїть над законом.

Президент США Джозеф Байден пропонує три реформи:

  1. Звільнення від імунітету щодо злочинів, скоєних колишнім президентом під час перебування на посаді.

Байден закликає до конституційної поправки, яка чітко визначає, що жоден президент не стоїть вище закону або не має імунітету від судового переслідування за злочини, скоєні під час перебування на посаді. Ця поправка «Ніхто не вище закону» зазначатиме, що Конституція не надає жодного імунітету від федерального кримінального обвинувачення, суду, засудження чи вироку на підставі попереднього перебування на посаді президента.

  1. Обмеження повноважень суддів Верховного суду.

«Конгрес затвердив обмеження повноважень президента понад 75 років тому, і президент Байден вважає, що вони повинні зробити те саме для Верховного суду». Байден підтримує систему, за якою президент кожні два роки призначатиме суддю, який проведе вісімнадцять років на дійсній службі у Верховному суді.

  1. Обов’язковий кодекс поведінки для Верховного суду.

Конгрес повинен прийняти обов’язкові до виконання норми поведінки та етики, які вимагають від суддів розголошувати подарунки, утримуватися від публічної політичної діяльності та самовідводитися від справ, у яких вони або їхні подружжя мають фінансові чи інші конфлікт інтересів. Судді Верховного суду не повинні бути звільнені від чинного кодексу поведінки, який застосовується до всіх інших федеральних суддів.

Президент Байден і віце-президент Гарріс сподіваються на співпрацю з Конгресом і розширення можливостей американського народу, щоб запобігти зловживанню президентською владою, відновити віру у Верховний суд і зміцнити оборону демократії. «Адміністрація продовжуватиме працювати над тим, щоб ніхто не стояв над законом, а в Америці правлять люди», – зазначають у Білому Домі.

 

Завантажити ще...